Merhabalar, bugün sizlerle paylaşacağım tarif özellikle yaz aylarında dondurma ile servis edebileceğiniz bir tatlı... İçerisinde tahin ve pekmez gibi çocuklarımızın damak tadına da hitap edecek malzemeler bulunuyor. Ortaya çıkarttığınız lezzet ile zahmet arasında ters bir orantı olması da benim ikram listemde bu tatlının ön sıralarda yer alacağının bir göstergesi...Sevgilerimle...
Malzemeler
Şerbet için;
4 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
yarım su bardağı pekmez
Hamur için;
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat(un ve karbonatı karıştırın)
1 su bardağı sıvı yağ(ben zeytin yağı kullandım)
1 su bardağı tahin
1 su bardağı tereyağı(eritilmiş)
2 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı süt
1 yumurta
1 su bardağı ceviz içi(çekilmiş)
Yapılışı;
İlk olarak şerbetimizi yapmalıyız. Su ve şeker karıştırılır. Kaynatılır. Rengi hafif sarıya dönünce (ya da ben kaşıkla 15 dakika kaynadıktan sonra 1 çay tabağına bir miktarını alıp koyulaşıp koyulaşmadığına bakıyorum. Soğuduğundaki kıvamına).Ateşten tencere alınır ve pekmez ilave edilir ve karıştırılır. İsterseniz 1 dakika kadar da pekmezle pişirebilirsiniz. Soğumaya bırakılır. Hamur için un karbonat karışımının ortası açılır. Ceviz haricindeki bütün malzemeler unun ortasında el ile karıştırılır. Daha sonra undan da yavaş yavaş alarak bir hamur hazırlanır. Ceviz eklenir. Hamur ne çok sert ne de yumuşak olmalıdır. Yağlanan borcam tepsiye bastıra bastıra sıkı bir şekilde yerleştirilmelidir. Üzeri çatalla resimdeki gibi şekillendirilmeli, dilimleme pişirilmeden yapılmalıdır.
180 C fırında 30 dakika pişir.(pembeleşinceye kadar)Dakikayı kendinize göre ayarlayın. Fırından çıkar çıkmaz şerbetle buluştururuz. Şerbetin soğuk olmasına dikkat ediniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder