Merhaba sağlıklı yaşam adına şekerden ne kadar kaçsak da bir şekilde mutlaka mutfağımıza giriyor...Kahvaltılık şeklinde girenlerse hiç fark edilmiyor...Çikolatalı ekmek, helva ya da fıstık ezmesi her biri aslında bir çok koruyucuyu içerisinde barındıran zararlı gıdalar...Bende bu nedenle evdekilerle bir anlaşma yaparak reçel yaparsam dışarıdan her hangi bir ürün almama sözünü alarak gelsin reçeller gitsin marmelatlar moduna girdim...:))Çaktırmadan şekerini de az koyarak kendimi bir nebze daha rahatlattım...Sonuçta kullandığım şeker de en azından mısır şurubu değildi:)))Bu arada şekeri az koyunca 2 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğinden, 1 kg dan yaparak daha fazla çeşit yapma fırsatı buldum...Şunu söylemeliyim ki gerçekten çok lezzetli oldu...Az şeker meyvenin kendi tadı sloganıyla ilerliyorum:)Genellikle ekşi meyveleri tercih ettim...Birbirine benzemeyen tatlar tercihim...Umarım sizlerde yapar ve beğenirsiniz....Sevgiler:))
Çilek Reçeli
Malzemeler
1 kg çilek (dağ çileği)
1 bardak toz şeker
1/2 limon suyu (limon küçükse)
Yapılışı
Çilekleri güzelce yıkıyoruz ve yeşil yapraklarını ayıklıyoruz...Daha sonra bir tencerenin içine alıp üzerine şekeri döküyoruz ve karıştırıyoruz...5-6 saat ağzı kapalı şekilde beklettikten sonra (sulanıyor)kaynatıyoruz...Kaynarken üzerindeki beyaz köpükleri ir kaşık yardımıyla alıyoruz...Ara ara bir çay kaşığıyla alıp çay tabağına döküp soğumasını bekleyerek kıvamını kontrol ediyoruz...Bu işlem sonucunda kıvamı reçel kıvamına geldiyse yani koyulaştıysa limon suyunu döküp bir 5 dakikada öyle kaynatıp, altını söndürüyoruz...Kavanoza sıcak doldurup, kapağını kapatıp ters çeviriyoruz...Afiyet olsun:)
Erik Marmelatı/Kayısı Marmelatı/Şeftali Marmelatı
Malzemeler
1kg kayısı, erik ya da şeftali
1 su bardağı şeker
1/2 limon suyu
Yapılışı
Meyveler yıkanır ve çekirdekleri çıkarılır...1 bardak su kaynatılır...Kendi suyu da çıkacaktır...Daha sonra bir kevgirden geçirilir...Ben kaşıkla ezerek geçirdim...Geçmeyenleri de elimle eze eze geçirdim...Daha sonra bir tencereye alınarak şekerle buluşturulur...Kaynatılır...Aynı reçelde olduğu gibi köpük varsa alınır...Kıvamına bakılır...Soğuduğunda ki kıvamı...Marmelat kıvamına geldiyse ki marmelatta reçeldekinden daha koyu bir kıvam bekleriz; limon suyu eklenir ve 5 dakika daha pişirilir ve kavanozlanır...Afiyet şeker olsun:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder