19 Şubat 2013 Salı

Selanik Böreği


Arkadaşlar bugün sizlerle Selanik Böreği tarifimi paylaşacağım.Bu böreği eşim Selanik göçmeni olduğu için öğrenmiştim aslında.).İlk yediğimde tadını bende çok beğenmiştim. Eşimin sevgili halası Güner Halaya uygulamalı anlatımı için çok teşekkür ediyorum. Umarım sizlerde dener ve afiyetle yersiniz.Bu arada bu börek usul olarak arasına yoğurt konularak yeniliyor. Tahmin edeceğiniz üzere ıspanağa da yoğurt pek yakışır.Sebzeyle arası iyi olmayan çocuklarında zevkle yiyeceğini düşünüyorum çünkü ıspanağı yemeyen kızım bu böreğin içinde olunca, gördüğünde ağzını eliyle kapattığı ıspanağı zevkle yedi...:))
 
Malzemeler
1 nohut büyüklüğünde yaş maya
3-4 çay kaşığı tuz
1 bardak ılık su
Un
1/2 sana yağı veya tereyağı
1 yumurta
 
İç Malzemeleri
 
1 kg ıspanak
2 çay kaşşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
 
 
Yapılışı
 
İlk olarak içini hazırlamamız gerekiyor.Çünkü mayalı bir hamur olduğu için hızlı bir şekilde yapıp bekletmeden fırına atmalıyız.Bir miktar sıvı yağı tavamıza koyup soğanları doğrayıp kavuralım.Daha sonra domates salçasını koyup kavurmaya devam edelim.Sonra yıkayıp doğradığımız ıspanakları ekleyelim.Tuzunu, karabiberini koyup,hafif pişince ocağın altını söndürelim.
 
HAMURU İÇİN;
 
1 bardak ılık suyun içine yaş mayamızı koyup karıştıralım. Bu arada geniş bir  hamur yoğurma kabının içine 4-5 bardak  un koyup(üzerine 3-4 çay kaşığı tuz serpiyoruz) ortasını havuz gibi açalım.Havuzun içine mayalı ılık suyu boşaltalım.Ara ara su dökerek içerden dışarıya doğru yoğurarak, ne sert ne de yumuşak bir hamur elde edelim.Hamuru iki eşit parçaya bölelim.İlkini oklava yardımıyla açalım.Üzerine eritmiş olduğumuz sana yağı ve 1/2 çay bardağı sıvı yağı karıştırarak  elimizle her yeri yağlanacak şekilde yağlayalım.Hamurun ortasını daire şeklinde kesip dığında kalan hamuruda çiçek yapar gibi keselim.Dairenin etrafında böylelikle 5-6  parça hamur meydana gelecektir.Bu hamurları yağlı kısmı dışa gelecek şekilde dairenin üzerine üst üste koyalım alttaki daireyi kese gibi toplayıp ters çevirip tekrar açalım(orta boy bir daire şeklinde).Bu açtığımız hamuru fırın tepsisine yerleştirelim.Daha sonra ikinci hamuruda aynı şekilde hazırlayalım.Birinci hamurun üzerine iç malzemesini koyup aynı büyüklükteki ikinci hamuruda üzerine yerleştirelim.Elimizle hafifçe kenarlarına parmağımızla bastırarak kapatalım.Üzerine 1 yumurtanın sarısını her  tarafını kaplayacak şekilde sürüp, 180 derece fırında pişirelim.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder