23 Şubat 2013 Cumartesi

Krem Karamel




Krem Karamel sütlü tatlılar arasında en sevdiklerimden biridir.Öyle ki ilk evlendiğim senelerde yemek tarifi kitaplarını çokça kurcalayıp, başarısızlıkla sonuçlanan pek çok tecrübe yaşamışımdır. Taki yaz tatiline gittiğimiz bir otelin pasta şefinden bu tarifi rica edinceye kadar...Sağolsun bencillik etmedi ve tarifi benimle paylaştı...Birde şakayla karışık kimseye verme olur mu demişti...:)))ama paylaşmak güzeldir...:).Bu arada canım kızım da çok sevdi...ama bir daha ki sefere ona ters çevirmeden servis yaparak, kasenin tabanına krem karamel eklemeden sunmayı düşünüyorum...Ne de olsa karameli sevsek de çok sağlıklı birşey değil....).Umarım dener ve sizlerde afiyetle yersiniz....
 
 
Malzemeler
 
1 litre süt
1 su bardağı şeker (200gr)
7 adet tüm yumurta
1 paket vanilya
isteğe göre portakal kabuğu rendesi (güzel kokmasını sağlıyor)
 
Karamel için;
 
1/2 çay bardağı toz şeker
3-4 damla limon
1/2 çay bardağı su (bunu azar azar ihtiyaç duyarsanız kullanacaksınız)
 
 
 
Yapılışı
 
Süt ve şeker bir tencereye konulur ve karıştırılır.El yakmayacak kadar ısıtılır(bunu parmağınızla kontrol edebilirsiniz).Sonra vanilya ve yumurtalar (yumurtalar teker teker konulur) sütün içine konulur ve blendır yardımıyla karıştırılır.İyice karıştırılmalıdır.Sonra üzerindeki köpük alınır.Hiç köpük kalmayıncaya kadar köpükler bir kaşık yardımıyla alınır.Portakal kabukları eklenir.Bu karışım beklerken; bir küçük tencerenin içine  1/2 çay bardağı şeker konulur ve üzerine limon damlatılır.Ocağın altı yakılır ve karıştırılır.Bir miktar suda eklenir( çok sıvı olmayacak akışkan bir çikolata kadar).Karıştırılır.Zaten çok uzun sürmeden şeker kahverengileşmeye başlar.Açık kahve olduğunda altını söndürün.Çünkü tencere sıcak olduğundan siz altını söndürdükten sonra bile koyulaşmaya devam ediyor.Soğumasına izin vermeden krem karamel kaselerinin tabanına karameli bölüştürün(bunu kaşıkla yapmayın çünkü soğuduğunda karamel sertleşir  ve yapışır kaşığa.Ben tencereden boşaltıyorum).Daha sonra tencerenin içindeki sütlü karışımı kaselere bölüştürün.Fırını 150 dereceye getirin (turbo olmasa daha iyi olur).Fırın tepsisini yarıya kadar su ile doldurun.Bunu tepsi fırının içindeyken yapmanız iyi olur(su doldurup koymak zor oluyor).Fırın iyice ısınınca kaseleri su dolu tepsinin içine koyun.Yarım saat kadar pişirin.Bir kürdanı ara ara batırarak pişip pişmediğini kontrol edin...Piştikten sonra soğumasını bekleyin...ve ters çevirerek servis yapın...Çekilmiş fındıklada süsleme yapabilirsiniz...Afiyet olsun:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder