Geçen yıl canım annemle birlikte yaptığımız aşure tarifini ancak bu sene aşure ayında paylaşma fırsatı buluyorum...Kendimde bu tarife göre bu sene kendi aşuremi kendim yapmaya kararlıyım...Şekeri fazla olmayan gerçekten çok leziz bir tarif...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsun...:))
Malzemeler
1 kg aşurelik buğday
250 gr nohut
250 gr fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı kayısı
1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
1/2 su bardağı kuş üzümü
1 su bardağı badem
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı tuzsuz fındık
1/2 su bardağı dolmalık fıstık
1/2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 kg şeker
1 portakal kabuğu rendesi
1 adet nar
8-10 tane karanfil (geceden 1 su bardağı ılık suya koy, sabah sadece suyunu ekle aşureye
Tarçın
Yapılışı
Geceden ılık suyla ayrı ayrı buğday, nohut, fasulye, kayısı, üzüm ve badem ıslatılır. Ertesi gün hepsi (nohut, fasulye, (buğday ve pirinci birlikte) ) ayrı ayrı fazla da su koymadan pişirilir. Suları süzülmeden hepsi bir araya getirilir. Kaysı, çekirdeksiz üzüm, kuş üzümü de yine sularıyla birlikte eklenir. Kıvamına bakılır. Gerekirse sıcak su eklenir.Şekeri eklenir. Kısık ateşte sürekli karıştırılır. Süt, karanfil suyu ve portakal kabuğu eklenir. Bir iki taşım kaynatılır. En son vanilya ilave edilip altı kapatılır. (Eğer aşurenizin renkli olmasını istiyorsanız süt yerine pekmez koyabilirsiniz...Biz incir koymadık isteğe göre konulabilir)Bademin kabukları soyulur, ceviz ve fındık (isterse bütün olarak içine atabilirsiniz) çekilir. Ceviz ve fındıkla tarçın karıştırılır...Dolmalık fıstık ve bademle süslenir. Nar da yine süslemede kullanılır...Afiyet şeker olsun....:)))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder