20 Nisan 2013 Cumartesi

Patlıcan Oturtma



Bugün patlıcan oturtmayı kek kalıbına oturtsam nasıl olur dedim:)Gerçekten güzel bir görüntü meydana geldi...Bu patlıcan oturtmayı diğerlerinden ayıran bir özellik de bildiğiniz üzere patlıcanlar ve patatesler yağda kızartılır...Bense yağda kızartmak yerine fırında bu işi çok daha kolay bir biçimde hallettim...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsunn:)
 
Malzemeler
 
1 kg patlıcan
250 gr kıyma
3 adet büyük patates
3 adet orta boy domates
4-5 diş sarımsak
5-6 adet sivri biber
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tarhun
tuz (miktar aşağıda yazıyor)
sıvı yağ(miktar aşağıda yazıyor)
 
Yapılışı
 
Patlıcanları dikine çizgili, kabukları kalacak şekilde soyalım.Yıkayıp içi su dolu bir lehenin içinde tuzlayıp 1 saat kadar bekletelim.Bu işlem patlıcanların acılığını alacaktır.Bu arada bir tavanın içine 1/2 çay bardağı sıvı yağı koyup,yemeklik doğradığımız soğanları kavuralım. Buna içini temizlediğimiz sivri bibebrler ve ince ince doğradığımız sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edelim.Salçamızı ve kıymamızı da sırasıyla ekleyip her birini sırasıyla kavuralım.2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı tarhunu ve şekeri ekleyip, karıştıralım. Domatesleride küp küp doğrayıp ekleyelim.Ağzını kapatarak kısık ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar pişirelim.Daha sonra bir fırın tepsisinin içine yağlı kağıt yerleştirip papatesleri soyup,yıkayıp, kurulayıp, küp küp doğrayarak yağlı kağıdın üzerine yayalım. Patlıcanlarıda tuzlu sudan alıp, kurulayıp küp küp doğrayıp yağlı kağıda yayalım.Sonra patatesleri ve patlıcanları birbirine karıştırmadan yağlayıp tuzlayalım.Elimizle karıştırarak iyice heryeri hemen hemen yağlanıncaya kadar yağ ekleyelim.Bu işlemi büyük bir kasenin içinde daha rahat yapabilirsiniz diye düşünüyorum.Daha sonra 200 derece fırına atıp patatesler ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.Ben pateteslerin kızarmasını bekledim.Üstleri kızarmasa da altları kızarmıştı.Böyle yapmak istemeyenler yağda da kızartabilirler...Bana göre bu hem evi daha az kokutan, daha çabuk olan bir yöntem.Son olarak kek kalıbını sudan geçirip, en alta kıymalı içi, üstüne patatesleri en altada patlıcanlar gelecek şekilde yerleştirip üsten iyice bastıralım.Ocağın üzerine koyup yarım çay bardağı kaynamış suyu üzerinden döküp, ağzını kapatıp bir kaç tıkırdattıktan:)sonra alalım ve ters çevirelim.Ben genelde tencerede yapıyorum ve bu sıralamanın tam tersi oluyor.Patlıcanlar-Patates-Kıymalı iç:)
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder