27 Ekim 2013 Pazar

Kıymalı Patatesli Karnıyarık Böreği



Merhaba bugün sizlerle yufkadan yaptığım Kıymalı Patatesli Karnıyarık Böreği tarifimi paylaşmak istiyorum...Tatlı kızım Nehir'in onayından geçmiş bir börek...Üzerine basa basa söylüyorum çünkü bir çok çocuk gibi onun da yemeklerle arası pek iyi değil:).Sanırım içine rendelediğim patatesler onu cezbetti...Çocuklar sevmedikleri bir malzemeyi sevdikleri bir malzemeyle birleştirdiğiniz de  denemeyi kabul edebiliyorlar....En azından Nehir böyle yapıyor....Yufkaların arasına sürdüğüm sütlü, yağlı ve yumurtalı karışımda böreğimizin çıtır çıtır ve daha lezzetli olmasını sağlamış...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Şimdiden afiyet şeker olsun:)
 
 
Malzemeler
 
4-5 adet yufka
200 gr kıyma
2 adet patates
1 adet soğan
1,5 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı (içi için)
1 çay bardağı zeytinyağı (yufka için)
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
2 çay kaşığı tuz
 
Yapılışı
 
İlk olarak böreğimizin içini hazırlamamız gerekiyor.1 çay bardağı yağımızı tavaya alalım. Soğanları ince ince doğrayıp kavuralım. Daha sora kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim. Patatesleri çiğ şekilde üzerine rendeleyelim...1-2 dakika karıştırdıktan sonra tuz ve baharatları ekleyip altını söndürelim. Yufkalarımız içinse süt, yağ ve bir yumurtayı çırpalım. Daha sonra
yufkayı geniş bir alana serip yarıdan aşağısına sütlü karışımı kaşık yoluyla her yerine gelecek şekilde serpelim.Yufkanın yukarı kısmını sütlü kısmının üzerine kapatalım. Bir yarım daire elde ettik. Bu yarım daireden çok dar olmayan çok da geniş olmayan paylar çıkar(üçken).Geniş kısmına iç malzemesinden koyup üzerine 1 yemek kaşığı süt gezdirip, yaprak sarma gibi saralım. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürelim. Bıçakla ortasından keselim. Her yufka için bunu uygulayalım...175 derece fırında hafif kızarınca çıkaralım....Afiyet olsun:)

25 Ekim 2013 Cuma

Pekmezli Kayısılı Kurabiye




Merhaba:).Kurabiye sevenlere çok sevecekleri bir tarif...Pekmezli Kayısılı Kurabiye...Kayısılı dediğime bakmayın isterseniz yaban mersinli, isterseniz cevizli yada fındıklı.). Hepsiyle de çok güzel oluyor...Ben evde gün kurusu olduğu için tarifi bu şekilde uyguladım...Tereyağı ile yaptığım içinde çok lezzetli oldu... Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsun...:))



Malzemeler

125 gr tereyağı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1/2 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Gün Kurusu ( küçük küçük doğranmış-5-6 tane)
Un
Pekmez
 
 
Yapılışı
 
Malzemeleri kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Ceviz büyüklüğünde kurabiyeleri tepsiye dizdikten sonra bir çatal yada kaşığın sap kısmını kullanıp, bastırarak artı işareti yapın.175 derece de fırında pişirelim. Fırından çıkarır çıkarmaz artı işaretinden birer kaşık pekmez dökelim. İçine çekince tekrar pekmez dökelim. Afiyet olsunnn:)



8 Ekim 2013 Salı

Lezzet Kulesi (Akçaabat Köfte)



Merhaba:).Sonbaharın gelmesi ile her yer kahverengi yapraklara büründü...Bende mutfakta canlı renkleri kullanarak bir lezzet kulesi yaptım...Akçaabat köfte, domates ve patatesin mükemmel uyumu:).Sarımsak ile arası iyi olanlar için harika bir tarif...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet Olsun:)
 
 
Malzemeler
 
1/2 kg orta yağlı dana kıyma
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 bayat ekmeğin içi (ufalanmış)
1 baş soğan
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı tuz
Maydanoz
2 adet patates
2 adet domates
 
Yapılışı
 
Soğanı rendeleyelim. Kıyma ile yoğuralım. Bayat ekmeği de ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim. Daha sonra sarımsağı da rendeleyelim( ya da çok küçük bir şekilde  doğrayalım) ve ekleyelim. Baharatları ve tuzu da koyduktan sonra yağ ve maydanozları da ekleyip, iyice yoğuralım. Cevizden daha büyük parçalar alıp yuvarlayalım ve yassılaştıralım. Patatesleri ve domatesleri de uygun şekilde doğrayalım. Tuzlayarak en alta patatesleri, onun üzerine köfteyi, köftenin üzerine ise domatesleri koyup, 200 derece fırında 10 dakika pişirelim. Daha sonra ısıyı 175 dereceye indirip pişince üst üste koyarak servis yapalım...Afiyet Olsuunnn:)

12 Eylül 2013 Perşembe

Kızılcık Marmelatı:)



Uzun bir aradan sonra her sene bir dahaki seneye yapmayacağım dediğim fakat Nehircik sevdiği için dayanamayıp yaptığım kızılcık marmelatı...Yapımı bir hayli meşakkatli, tadı ise bir o kadar lezzetli...Az bulunması günümüzde ki hormonlu gıdalar düşünüldüğünde, kızılcığı benim için daha da değerli kılıyor...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet Olsunn:)
 
 
 
Malzemeler
 
2 kg kızılcık
7 su bardağı toz şeker
2 adet limon
 
 
Yapılışı
 
Kızılcıkları güzelce yıkayalım.1 çay bardağı su ekleyip kısık ateşte kızılcıklar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Arada bir karıştıralım. Kızılcıklar yumuşayınca çekirdeklerini elimizle çıkarıp tel süzgeçten geçirelim. Geçiremediklerimizi de üstten alıp ilave edelim. Bu işlem bittikten sonra toz şekeri ilave edip karıştırarak şeker ve kızılcığı birbirine yedirelim. Orta ateşte kıvama gelinceye kadar pişirelim. Kıvamını anlamak için ara ara kaynayan marmelattan alıp bir çay tabağına koyalım. Çay tabağındaki marmelat soğuduğunda bal kıvamına ulaşmışsa  altını söndürüp üzerindeki köpüğü alalım.Sonra tekrar ocağın altını yakalım, limon suyunu ekleyelim. 3-4 dakikada böyle pişirdikten sonra altını kapatalım. Hala üzerinde köpük kalmışsa onları da alalım. Ilıyınca kavanozlara koyalım...Afiyet olsun...:)

2 Temmuz 2013 Salı

Zeytinyağlı Kırmızı Biberli Patlıcan













Bu sıcakta patlıcanları nasıl kızartalım şimdi.) diyorsanız işte size pratik tariflerimden biri daha:)Bugün bir değişiklik yaptım ve orijinal tarifinde yeşil biber olan bu leziz patlıcan yemeğine kırmızı biber koydum...Tavsiye ederim domatesle birlikte hafif ekşi çok hafif bir yemek oldu...Afiyet olsun...:).Yanına ise önerim arpa şehriyeli pilav.).
 
 
Malzemeler
 
1 kg patlıcan
2 adet kuru soğan
4 adet orta boy domates
5-6 adet kırmızı biber
5-6 diş sarımsak
3 adet orta boy patates
1 çay bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
 
 
Yapılışı
 
Patlıcanları pijamalı soyup küp küp doğrayalım ve bir kevgirin içine alıp tuzla ovalım. Kevgirin altına bir tabak koyalım çünkü patlıcanlar bekledikçe acı suyunu bırakacak. Yemeği yapmaya başlamadan 1 saat kadar önce bu işlemi yapmalıyız. Tenceremize yağımızı koyalım. Soğanı ve sarımsakları yemeklik doğrayıp kavuralım. Daha sonra minik minik küp şeklinde doğradığımız kırmızı biberleri ekleyelim. Kavurmaya devam edelim. Patatesleri de küp küp doğrayıp ekleyelim. Kavuralım. Patlıcanları soğuk suyla güzelce yıkayıp, tencereye ekleyelim. Karıştıralım. Domatesleri küp küp doğrayıp ekleyelim. Tuzunu ve baharatları ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakalım. Afiyet olsun:)
 

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı










Uzun bir aradan sonra yeni tariflerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugün ki ilk tarifim Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı olacak...Pirinç pilavı deyip geçmemek gerekir. Tane tane olması çok önemlidir...Bunun içinde size birkaç önemli tavsiyem olacak...Aslına bakarsanız bütün bu bilgileri tek bir kişiden almış değilim...Uzun yıllar boyunca pilavı güzel yapan insanları gözlemlemem sonucunda edindiğim bilgiler...En çok da sevgili bir tanecik anneannemi:)))
 
Malzemeler
 
2 su bardağı pilavlık pirinç (baldo)
1 çay bardağı arpa şehriye- isteğe bağlı daha fazlada olabilir ben fazla koyuyorum
1 çay  bardağı sıvı yağ (Ayçiçek)
3 çay kaşığı tuz
Pirinçleri 2 parmak geçecek kadar su
 
Yapılışı
 
Yağımızı teflon tencereye koyuyoruz.(ilk önemli noktada bu ne yazık ki az yağlı tane tane bir pilav olmuyor:( ).Daha sonra yağ ısınınca arpa şehriyemizi boşaltıyoruz ve rengi açık kahverengi olunca içine daha önceden iyice yıkadığımız pirincimizi boşaltıyoruz.(ikinci önemli noktada bu ben pirinci suda bekletmiyorum. Bir tel eleğin içine koyup güzelce nişastasını atacak şekilde yıkıyorum. Sonra da sallayarak bütün suyundan kurtuluyorum).Pirinçle buluşan arpa şehriyeleri birlikte 5 dakika kadar kısık ateşte kavuruyorum. Suyunu koymak için acele etmiyorum. Daha sonra tuzunu ekliyorum ve kavurmaya devam ediyorum. Son olarak  yaklaşık 1 litre suyu yavaş yavaş tencereye boşaltıyorum. Herkesin bardak ölçüsü farklı olacağından en güvenilir olanı pirinçleri 2 parmak geçecek kadar su doldurup kısık ateşte pişmeye bırakıyorum. Şimdiden afiyet olsun...:)

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Yeşil Soğanlı Biberli Kabak





Sebzeleri aynı şekilde tüketmek bir süre sonra insanda bıkkınlık yaratabiliyor. Ne kadar seversek sevelim:). Buda beni yeni arayışlara itiyor...Görüntü olarak yemeğin insanı cezbi de çok önemli tabii...Umarım dener ve sizde beğenirsiniz...Afiyet Olsunnn:)

Malzemeler

1 kg kabak
3 adet kırmızı biber
3 adet köy biberi
1 kuru soğan
3 dal yeşil soğan
4-5 diş sarımsak
3 tane domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tutam maydanoz bir tutam dereotu
1 fincan ince bulgur
1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı

Kabakları sebze soyucu ile tırtıklı şekilde soyalım. Dört parçaya bölelim. Tenceremizin tabanına yerleştirelim. Biberlerin içini temizleyip, halka şeklinde doğrayıp kabakların üzerine yayalım. Soğanı saltaya söğüş doğrar gibi doğrayıp biberlerin üzerine yayalım. Sarımsakları da doğrayalım.  Domatesleri halka şeklinde doğrayıp dizelim. Bunun üzerine yeşil soğanları dereotu ve maydanozu doğrayıp, yayalım. İnce bulguru elimizle serpiştirelim. Zeytinyağını üzerinden gezdirelim. Tuzunu serpiştirelim. Kısık ateşte yemeğimizi kendi suyunda pişirelim(su koymuyoruz).




28 Mayıs 2013 Salı

Keten Tohumlu Hindistan Cevizli Şekerpare



Düşünüyorum da şekerpare çocukluğumda annemin sıkça yaptığı bir tatlıydı ve çok severdim...Nedendir bilinmez kızım Nehir'de bu tatlıyı çok seviyor...Belki de üzerine konulan fındığın çocuklar için eğlenceli bir yönü olmalı.).Şekerparemizin içine koyduğumuz hindistancevizi ve üzerine eklediğimiz keten tohumlarıyla klasik tarifimizi biraz geliştirmeye çalıştım...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsun:)



Malzemeler

1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(yaklaşık 4 su bardağı)

Şerbeti için;

3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/2 limon suyu

Süsleme için;

fındık ve keten tohumu

Yapılışı

Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur elde edelim. Yuvarlayalım ve keten tohumu olan bir kasenin içine batırıp daha sonra bir fındık alarak üzerine bastıralım. Önceden ısıtılmış175 derece fırında pişirelim. Fırının orta kısmına koyarsanız altı ve üstü daha dengeli bir şekilde pişirmiş olursunuz...

Şerbet Yapılışı: Suyu şekerle karıştırıp kaynatalım...Kaynadıktan 5-6 dakika sonra limon suyunu ekleyelim. Yaklaşık bir 10 dakika daha kaynatıp ateşten alalım. Ben şerbetin kıvama gelip gelmediğini anlamak için. Bir çay kaşığı ile bir miktarını alıp çay tabağına koyuyorum. Soğuyunca kıvamına bakıyorum. Yeterli görürsem ateşten alıyorum.

Not:Şerbeti şekerpareleri fırına atmadan önce yapalım çünkü ılıması gerekiyor. Şeker pareler fırından çıkınca 1-2 dakika sonra şerbetle şekerpareleri buluşturuyoruz...

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Dolma Biber



Dolma Biber bebeklerimizin  sıvı gıdalardan katı gıdalara geçmesinde en yardımcı yemeklerden biri olma özelliğini taşırken (en azından ben öyle tecrübe etmiştim), aynı zamanda içinde bulundurduğu dereotu ve maydanoz gibi, çocuğunuza kolay kolay yediremeyeceğiniz yeşillikleri de içinde bulundurmaktadır. Çocuklarda sebze tüketimi büyük bir problem olurken, biberleri yemeğin içinde küçük parçalara bölerek, çaktırmadan:) yedirebilirsiniz(ben öyle yapıyorum).).Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet Olsunnnn:)
 
Malzemeler
 
1 kg dolma biber
300 gr kıyma
1 büyük kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç(200ml lik bir bardak)
3-4 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
3 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tarhun
2  çay kaşığı karabiber
 
 
Yapılışı
 
Biberlerimizin içini boşaltıp güzelce yıkayalım. Geniş bir kabın içine soğanımızı yemeklik doğrayalım. Kıymamızı ekleyelim. Pirinci yıkayıp ekleyelim. Domateslerimizin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım(küçük küçük).Kabukları atmayalım. Daha sonra biber dolmaların üzerini süslemede kullanacağız. Zeytinyağını ekleyelim. Salçayı ve baharatları koyalım. Dereotu ve maydanozu ince ince kıyalım. Hepsini güzelce birbirine yedirerek karıştıralım. Bir bardak su ekleyip karıştırmaya devam edelim(dolma biberlerinizin kuru olmaması için).Karışım iyice birbirine karışınca dolma biberlerimizin içini bu karışım ile dolduralım. Pirinçlerin pişince artacağını düşünerekten tıka basa doldurmayalım. Doldurduğumuz biberlerin üzerini domates kabuklarıyla süsleyelim. Tencereye yerleştirelim. Üzerine tuzlukla tuz dökelim(buda biberlerin payı:)).Yarım litre kaynamış su koyup, orta ateşte pişmeye bırakalım. Pirinçler piştiğinde yemekte pişmiş demektir. Afiyet Olsunnn:)

5 Mayıs 2013 Pazar

Karnıyarık


 
 
 
 
 



İlkbaharın gelmesiyle pazardaki sebze ve meyve sepeti de değişti...Bir kış boyunca özlediğimiz karnıyarığa bugün merhaba dedik...Açıkçası özlemişiz...:).Sevgili arkadaşım Denizin güzel kahvaltılarından esinlenmiş olmalıyım ki, kendimi karnıyarığın üzerine tavşan yapmaya çalışırken buldum...Gerçekten eğlenceliymiş...:).Umarım sizlerde dener ve afiyetle yersiniz:)
 

Malzemeler
 
1 kg patlıcan (karnıyarıklık)
1/2 çay bardağı sıvıyağ (kıymalı iç için)
1/2 su bardağı sıvı yağ (patlıcanlar için)
250 gr kıyma
1 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
3-4 adet domates
7-8 adet sivri biber
2 çay kaşığı tuz
1-2 tatlı kaşığı tarhun
2 çay kaşığı karabiber
 

Yapılışı
 
Patlıcanları pijamalı :)gibi soyalım. Derin bir kabın içine yıkayıp koyalım. Üzerine tuz döküp 1-2 saat bekletelim. Sonra kurulayıp her yerine yağ gelecek şekilde yağlayalım. 200 derece fırına koyup, yumuşayıncaya kadar pişirelim. Patlıcanlar pişerken, bir tavanın içine 1/2 çay bardağı yağımızı koyalım. Soğanı yemeklik doğrayalım. Kavurup, ayıklayıp yıkadığımız ve ince ince doğradığımız sivri biberleri ekleyelim(bir kısmını süsleme için ayıralım).Sarımsakları da ince ince doğrayıp ekleyelim. Kavurmaya devam edelim.1 yemek kaşığı domates,1 yemek kaşığı biber salçası koyup, kavurmaya devam edelim. Kıymayı ekleyelim. Kavuralım. Baharatları da ekledikten sonra en son yemeklik doğradığımız domatesleri ekleyelim(domateslerinde bir kısmını süslemeye ayıralım).2-3 kesme şekeri de ekleyip, kısık ateşte ağzını kapatıp pişirelim. Fırından çıkarttığımız patlıcanları ortasından kesip, küçük bir kaşık yardımıyla açalım. Pişirdiğimiz iç malzemesi ile doldurup, süsledikten sonra tekrar fırına verelim. Süslemede kullandığımız domates ve biber piştiğinde fırından çıkarıp, servis edelim...Afiyet olsun..

22 Nisan 2013 Pazartesi

Taze Kekikli Kısır



Bugün sizlerle Taze Kekikli Kısır tarifini paylaşmak istiyorum...Arkadaşlarla birlikte gittiğimiz bir piknikte mangalı unutup:)) bol bol kendisinden yemiştim...Zaten kısırı severim ama gerçekten çok lezzetli olmuştu...Taze Kekiği bulmak biraz güç oluyor ama gerçekten çok farklı bir aroma katıyor...Taze kekiki bulamadığım zamanlarda da kurusunu koyuyorum fakat abartmıyorum çünkü tad olarak eşdeğeri olmuyor...Afiyet Olsunnn:)
 
 
Malzemeler
 
1/2 paket kısırlık ince bulgur
2 kaşık (dolu dolu) domates salçası-  az gelirse bulgur kırmızı olana kadar ekleyin
2 kaşık (dolu dolu) biber salçası- az gelirse bulgur kırmızı olana kadar ekleyin
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber-acı sevmeyenler daha az koyabilir ya da sevenler daha fazla
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 adet yeşil soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1/2 demet taze kekik-sadece minik yapraklarını ayıklayıp kullanıcaksınız, dalları çok sert
10 yaprak marul
1 büyük kuru soğan
5-6 diş sarımsak- daha fazla da olabilir sarımsaklarınız küçükse
1/2 çay bardağı zeytinyağı - kuru soğanı kavurmak için
1/2 su bardağından biraz az zeytinyağı-kısıra eklenecek
1 çay bardağı nar ekşisi- %100 ise böyle eğer şeker katkılıysa daha fazla koymanız gerekebilir
1 büyük limon yada 2 küçük limon
 
 
Yapılışı
 
 
Bulgurumuzu eleğe alıp sıcak sudan geçirelim.Bir tencerenin içine boşaltalım.1 çay bardağı sıcak suyu üzerinden gezdirip, tencerenin ağzını kapatalım. Tencerenin altını yakıp söndürelim.Böylelikle tenceremizi ısıtmış oluyoruz.Soğumaya bırakalım.Bu arada yeşil malzemeleri yıkayıp hazırlayalım.Kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavuralım ve soğumaya bırakalım.Tencere soğuyunca ince ince yemeklik doğradığımız sarımsakları, pul biberi ve salçaları ekleyip, yoğuralım.İyice rengi değişmeli bulgurun.Dha sonra kavurduğumuz soğanı ve baharatları ekleyip yoğurmaya devam edelim.Yeşllikleri ekleyelim.Zeytinağını, limon suyunu ve nar ekşisini ekleyip yoğurmaya devam edelim.Tadına bakıp eklemeler yapabiliriz.Nar ekşisi, limon yada zeytinyağı açısından...Afiyet Olsunn:)
 
 

Keten Tohumlu Kurabiye













Bugün sizlerle gelinimiz Funda'nın annesi Asiye teyzeye ait bir tarifi paylaşmak istiyorum.Keten Tohumlu Kurabiye dedim ama aslında içinde yok yok:).Buda tarifi çocuklar içinde cazip hale getiriyor.Mesela bazı çocuklar ceviz, üzüm, ketentohumu normalde tüketmezken bu kurabiyenin içinde hepsini onlara sunmuş oluyoruz...
 
 
Malzemeler
 
 
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
2 çay bardağı şeker
100 gr ceviz
100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
1 avuç keten tohumu
Un
 
 
 
Yapılışı
 
 
Oda sıcaklığında beklettiğimiz margarini hamur yoğurma kabımıza alalım.Şekeri, yağı, sıvı yağı ekleyip, elimizle yoğurmaya başlayalım.Unu azar azar, kabartma tozuyla birlikte dökelim.Yoğuralım.Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar un ekleyip yoğuralım.Unu ilk başta çok fazla koyarsanız geri dönüşü olmaz.Fakat azar azar eklerseniz hamurun kıvamını yakalamanız daha kolay olur.Sonra keten tohumu, elimizle ufaladığımız ceviz ve üzümlerimizi ekleyelim.Yoğuralım ve yuvarlak şekil vererek 175 derece fırında pişirelim.Piştiğini düşündüğünüzde fırından alıp ikiye bölün içi pişmemişse fırın ısısını 150 dereceye indirip biraz daha pişmesine izin verin.Afiyet Olsunn:)
 
 
 
 

20 Nisan 2013 Cumartesi

Patlıcan Oturtma



Bugün patlıcan oturtmayı kek kalıbına oturtsam nasıl olur dedim:)Gerçekten güzel bir görüntü meydana geldi...Bu patlıcan oturtmayı diğerlerinden ayıran bir özellik de bildiğiniz üzere patlıcanlar ve patatesler yağda kızartılır...Bense yağda kızartmak yerine fırında bu işi çok daha kolay bir biçimde hallettim...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsunn:)
 
Malzemeler
 
1 kg patlıcan
250 gr kıyma
3 adet büyük patates
3 adet orta boy domates
4-5 diş sarımsak
5-6 adet sivri biber
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tarhun
tuz (miktar aşağıda yazıyor)
sıvı yağ(miktar aşağıda yazıyor)
 
Yapılışı
 
Patlıcanları dikine çizgili, kabukları kalacak şekilde soyalım.Yıkayıp içi su dolu bir lehenin içinde tuzlayıp 1 saat kadar bekletelim.Bu işlem patlıcanların acılığını alacaktır.Bu arada bir tavanın içine 1/2 çay bardağı sıvı yağı koyup,yemeklik doğradığımız soğanları kavuralım. Buna içini temizlediğimiz sivri bibebrler ve ince ince doğradığımız sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edelim.Salçamızı ve kıymamızı da sırasıyla ekleyip her birini sırasıyla kavuralım.2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı tarhunu ve şekeri ekleyip, karıştıralım. Domatesleride küp küp doğrayıp ekleyelim.Ağzını kapatarak kısık ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar pişirelim.Daha sonra bir fırın tepsisinin içine yağlı kağıt yerleştirip papatesleri soyup,yıkayıp, kurulayıp, küp küp doğrayarak yağlı kağıdın üzerine yayalım. Patlıcanlarıda tuzlu sudan alıp, kurulayıp küp küp doğrayıp yağlı kağıda yayalım.Sonra patatesleri ve patlıcanları birbirine karıştırmadan yağlayıp tuzlayalım.Elimizle karıştırarak iyice heryeri hemen hemen yağlanıncaya kadar yağ ekleyelim.Bu işlemi büyük bir kasenin içinde daha rahat yapabilirsiniz diye düşünüyorum.Daha sonra 200 derece fırına atıp patatesler ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.Ben pateteslerin kızarmasını bekledim.Üstleri kızarmasa da altları kızarmıştı.Böyle yapmak istemeyenler yağda da kızartabilirler...Bana göre bu hem evi daha az kokutan, daha çabuk olan bir yöntem.Son olarak kek kalıbını sudan geçirip, en alta kıymalı içi, üstüne patatesleri en altada patlıcanlar gelecek şekilde yerleştirip üsten iyice bastıralım.Ocağın üzerine koyup yarım çay bardağı kaynamış suyu üzerinden döküp, ağzını kapatıp bir kaç tıkırdattıktan:)sonra alalım ve ters çevirelim.Ben genelde tencerede yapıyorum ve bu sıralamanın tam tersi oluyor.Patlıcanlar-Patates-Kıymalı iç:)
 



19 Nisan 2013 Cuma

Zeytinyağlı Kabak




Bugün sizlerle Zeytinyağlı Kabak tarifimi paylaşmak istiyorum. Baharın gelmesiyle birlikte artık sofralarımız bu lezzetli ve sağlıklı gıdalarla şenlenecek...Kış sebzelerine göre yaz sebzelerinin sebze sevmeyenlere daha şirin göründüğünü düşünüyorum:).Özellikle çocuklar...:)



Malzemeler

1 kg kabak
2 adet kuru soğan
3 adet orta boy domates
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
3 adet kesme şeker
3 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 demet dereotu

Yapılışı

Kabaklarımızı kabak oyucunun tırtıklı kısmıyla soyalım.Sonra resimdeki gibi dörde bölelim.Yıkayıp teceremizin içine koyalım.Soğanlarıda ikiye bölüp, söğüş salataya doğrar gibi yarım ay şeklinde ince ince keselim.Domatesleri küp küp doğrayalım.Hepisini tencerenin içine ekleyelim.Sarımsakları ince ince yemeklik doğrayalım ve ekleyelim.Yağını, tuzunu, kırmızı biberini ve şekerini koyup, kısık ateşte hiç su koymadan pişirelim.Dereotu ile servis yapalım.


Sultani Bezelye



Geçen pazar günü halk pazarında kendisini gördüğümde çok mesut ve bahtiyar oldum:).Genellikle annemin bahar aylarında İzmit'ten gelirken sevdiğimi bilerek babama aldırdığı ve getirdiği Sultani Bezelye...Gerçekten çok lezzetli bir tarif oldu...Baharın gelişiyle gelen ve bir iki hafta içerisinde kaybolan Sultani Bezelyeyi ancak pazarda bulabilirisniz ve eğer bulursanız kaçırmadan mutlaka alın derim...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet Olsunnn:)
 
 
Malzemeler
 
1 kg sultani bezelye
200 gr yemeklik kıyma
1 baş soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı salça
3 çay kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
 
Yapılışı
 
Aynı taze fasülyeyi nasıl ayıklıyorsak o şekilde bezelyeleride ayıklayalım fakat kırmayalım(Sadece iki uçunu ayıklayalım).Yıkayalım.Bir düdüklü tencerenin içerisinde yağla yemeklik doğradığımız soğanları kavuralım. Salçayıda ekleyip kavurmaya devam edelim.Sonra kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim.Bezelyeleri de ekleyip karıştıralım.1 bardak kaynamış suyu ekleyip,düdüklü fısfısladıktan:) sonra 10-15 dakika kadar pişirelim.Bu yemeğin mutlaka düdüklü tencerede pişirilmesi gerekmektedir.


11 Nisan 2013 Perşembe

Enginar Musakkası




Bugün sizlerle Enginar Musakkası tarifimi paylaşmak istiyorum...Zeytinyağlı enginar pişirip yeni tarif arayışına girenler için leziz bir tercih olacaktır.İlk denediğimde tereddütle yaklaştığım Enginar Musakkası sık sık yapacağım yemekler arasında ilk sıraya yerleşti diyebilirim...Bunun en önemli nedenlerinden biride yapımının zahmetsiz buna karşın tadının leziz olması:)
 
Malzemeler
 
6 adet enginar
250 gr kıyma
1 büyük soğan
1/2 limon
6 tatlı kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı tuz
25 gr dolmalık fıstık
25gr kuş üzümü
 
Yapılışı
 
Enginarları yıkayıp limonlu suyun içine koyalım.Bir tavanın içine soğanı rendeleyelim.Kıymayla birlikte kavuralım.Sonra fıstıkları ve yıkayıp süzdüğümüz üzümü ekleyelim.2 çay kaşığı  karabiber ve 2 çay kaşığı karabiberi ekleyelim.Dha sonra bir tencerenin içerisine enginarları sudan çıkartıp alalım.İçlerine hazırladığımız harcı dolduralım.Tencerenin içinede bir miktar dökülebilir( et suyunda pişmiş gibi oluyor).Üzerlerine 1'er tatlı kaşığı tereyağını koyalım.İki bardak kaynamış suyu tencerenin dibine dökelim ve orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirelim.Enginarların pişip pişmediğini bir çatal yardımıyla anlayabiliriz.Pişmediyse biraz daha su ekleyebiliriz.Afiyet olsunn:)




10 Nisan 2013 Çarşamba

Peynirli Patates Salatası




Her ne kadar yemek yapmayı sevmiş olsakda bazen insanın canı yemek yapmak istemeyebiliyor...Böyle günlerde benim kurtarıcım Peynirli Patates Salatası oluyor. Çok lezzetli ve pratik...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet Olsunn:)
 
 
Malzemeler
 
6 adet patates
1 kuru soğan
1 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
100 gr ezine koyun yada keçi peyniri
1/2 demet dereotu
5-6 yaprak marul
1/2 demet roka
2 adet domates
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
3 çay kaşığı tuz
 
Yapılışı
 
Patatesleri kabuklarıyla birlikte bir tencerede haşlayalım. Daha sonra soyup küp küp doğrayalım.Soğanları da yemeklik doğrayıp, süzgecin içinde sudan geçirip, elimizle sıkarak biraz öldürelim.Domateslerin kabuğunu soyup küçük küçük doğrayalım.Diğer yeşillikleri de ince ince doğrayalım.Hepsini bir kasenin içinde birleştirip karıştıralım.Baharatları, zeytinyağını ekleyelim ve karıştıralım.Bir tabağın içinde peyniri bir çatal yardımıyla ezip, ekleyelim.Son olarak hepsini birlikte karıştıralım.Afiyet olsunn:)

5 Nisan 2013 Cuma

Etli Dürüm









En sevilen yemekler hem pratik hem de lezzetli olanlardır...Bugün ki tarifimde hem pratik hem de lezzetli:).Genellikle dışarıda yenilen Etli Dürüm'ü  evde denemeye ne dersiniz...Bizim için doğum günlerimizde, pasta öncesi hafif bir yemek...:)
 
 
Malzemeler
 
1/2 kg bonfile (küçük küçük doğranmış)
5-6 adet kırmızı biber
5-6 adet köy biberi
1 baş soğan
1 paket mantar (aslında mantar yıkanmaz ama ben hızlıca yıkayıp kuruluyorum- saplarıda çıkarılmalı)
1 çay bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı biberiye
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarhun
1 fiske yenibahar
1 fiske kişniş
 
Dürüm için, 1 paket tortilla ekmeği
 
 
Yapılışı
 
Zeytinyağını tavamızın içine koyalım.Soğanı doğrayalım ve zeytinyağında kavuralım.Sonra sırasıyla doğramış olduğumuz biberleri(jülyen) ve mantarları  ekleyip onlarıda kavuralım.Zaman zaman ocağın altını kısalım ama genelde yüksek ateşte pişmeli.Çünkü malzemelerin suyunu bırakmasını istemiyoruz.5 dakika biberleri, 5 dakikada mantarları çevirdikten sonra eti ( yıkamadan ) ekleyelim.KAra ara karıştırarak ağzı açık bir şekilde pişrielim.Et piştiğinde ve iyice suyu azaldığında baharatları ekleyip altını söndürelim. Dürüm yspıp servis edelim.Afiyet Olsunnn:)



1 Nisan 2013 Pazartesi

Zeytinyağlı Enginar





İlkbaharla birlikte mini mini enginarlarda yine soframıza  güzellik katacak...Açık söylemek gerekirse çok özlemişiz...Karaciğer dostu olduğunu bilmeyen yoktur herhalde... Mevsiminde kırk enginar yiyenin karaciğeri temizleniyormuş:))Bunu duyduğumdan beri uğraşıyorum ama geçen sene yirmilerde kaldım:(.Bu sene kararlıyım...Başaracağım:))İşin şakası bir yana pratik, lezzetli ve sağlıklı bir yemek sizleri bekliyor...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Şimdiden afiyet olsuunnnn:)
 
Malzemeler

6 adet enginar
1/2 su bardağı bezelye ( ben taze bezelye kullandım)
1 adet havuç
1 adet patates
1/2 kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu (ekşi sevmeyenler yarım limonun suyu yeterli gelecektir)
3 çay kaşığı tuz
3 adet kesme şeker
Dereotu (piştikten sonra üzerine)


Yapılışı

Düdüklü tencermizin içine iki su bardağı su koyalım.İçine limonun suyunu ekleyelim. Enginarları  yıkayıp bu suyun içine atalım. Patatesi ve havucu küp küp kesip atalım.Sonra soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp ekleyelim.Tuzu, şekeri ve zeytinyağını ekleyip, düdüklü tenceremizin ağzını kapatalım. Fıs fıslamaya:) başlayınca 10-15 dakika pişirelim.Piştikten sonra önce enginarları çıkaralım.Daha sonra kalan kısmı enginarlara bölüştürelim.Kalanını da servis tabağının içine dökelim.Afiyet olsunnn...





30 Mart 2013 Cumartesi

Sultan Köfte-Havuç Kontes



Bugün sizlerle Sultan Köfte-Havuç Kontes tariflerimi paylaşmak istiyorum.Aslına bakarsanız her iki tarifi de farklı zamanlarda öğrenmeme karşın isimleri birbiriyle pek bir uyumlu oldu:).Pratik tarifler arayanlar için kaçırılmaması gereken bir tarif. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsunnn:)
 
Malzemeler (4kişilik)
 
1/2 kg yağsız dana kıyma
1 /2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
4 dilim (kare şeklinde) kaşar peyniri
 
Kontes Havuç için;
 
Malzemeler
 
4 adet havuç
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
 
Yapılışı
 
Sultan Köftemiz sıcak yenilmesi gereken bir köfte olduğu için garnitür olarak sunacağımız Havuç Kontes hazırlıklarını önceden yapmalıyız.Havuçlarımızı kazıyıp uzun şeritler halinde keselim.Küçük bir tencerenin içinde ağzı kapalı biçimde yumuşayıncaya kadar haşlayalım ve süzelim. Sonra Sultan Köftemizin yapımına geçelim. Kıymamızın içine tuz ve karabiberimizi atıp, güzelce yoğuralım.Sekiz parçaya ayıralım.Bu sekiz parçayı yayvan bir hale getirelim.Arasına kaşar peynirlerini yerleştirip, elimizi ıslatıp kenarlarını yapıştıralım(kaşar peynirleri köftenin içinde kalmalı-görünmeyecek şekilde).Zeytinyağını bir çorba kasesinin içine alalım.Köfteleri tek tek arkası önü yağlanacak şekilde çorba kasesinin içine batıralım.Son olarak kızdırdığımız tavanın içine alıp arkası önü kızarıncaya kadar köftelerimizi pişirelim.Köfteler pişerken başka bir tavada tereyağını eritelim. Haşladığımız havuçları yağın içine atıp, tuz ekleyip birkaç kez çevirip altını söndürelim.Son olarak pişirmiş olduğumuz köfteleri garnitür havuçlarımızla birlikte servis edelim.
 
Not: Sultan Köfte sıcak olarak yenilmesi gereken bir köfte...Köftelerimiz pişerken soframızı hazırlamamız ve tavadan alır almaz servis etmemiz gerkiyor...Aksi halde kaşar peynirleri katılaşabilir...

23 Mart 2013 Cumartesi

Terbiyeli İnce Bulgurlu Çorba



Özellikle yaz aylarında severek yiyebileceğiniz bir tarif Terbiyeli İnce Bulgurlu Çorba. Nedense içine yoğurt giren çorbalar her ne kadar sıcak servis edilseler de insanın içine bir serinlik veriyorlar  sıcak havalarda...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsunnn:)

Malzemeler
 
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 tutam maydanoz
1 tane kesme şeker
 
Yapılışı
 
Soğan ve sarımsak rendelenir, bir kesme şeker de içine atılarak kavrulur.Kaynatılmış 1 litre su ( et suyuda kullanılırsa çok daha lezzetli oluyor) ilave edilir.İçine köftelik bulguru da ekleyip 10-15 dakika kısık ateşte pişirilir.1 yumurtanın sarısı, un ve yarım su bardağı yoğurt çırpılarak çorbanın terbiyesi yapılır. Çorbanın içinden kaşık kaşık alınıp terbiyenin içine katılır ve çırpmaya devam edilir. Terbiye ılık bir kıvama gelince çorbanın içine ilave edilir.Baharatları ve tuzu ekleyip karıştırılır.Daha sonra ince ince kıyılmış maydanoz da eklenip 1-2 dakika daha pişirilip, ocağın altı söndürülür(dereotu ve pul biber de kullanabilirsiniz).Afiyet olsunnnn:)

Şehriyeli Havuçlu Çorba



Nihayet bloguma bir çorba tarifi ekleyebildim...Aslına bakarsanız çocuğu olan herkes gibi evimizde  çorba her daim oluyor. Fakat farklı birşey olsun istiyordum...Bir kaç çeşit çorba arasında gidip gelirken, evdeki malzemelerle Nehir'ime kendimce bir çorba yaptım...Umarım sizlerde beğenirsiniz...Afiyet olsunnnn:)

Malzemeler
 
1 çay bardağı arpa şehriye
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet havuç
1 adet patates
1 baş soğan
1 diş sarımsak
1/2 limon
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
 
 
Yapılışı
 
Soğanı, sarımsağı rendeleyelim. Sıvı yağda kavuralım.Rendelediğimiz havuç ve patatesi de ekleyip kavurmaya devam edelim.1 litre sıcak su ilave edelim.15 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirelim.Sonra şehriyeleri ilave edelim. Şehriyeler pişince limon ve yumurtanın sarısını çırpıp, içine azar azar çorbadan koyup ısısını çorbanın ısısına getirip, bu karışımı da çorbamıza ekleyelim.Daha sonra baharatlarını ve tuzunu ekleyip 1-2 taşım kaynatıp ocağın altını söndürelim(yaparken et suyuyla da yapabilirsiniz).

21 Mart 2013 Perşembe

Kıymalı Lahana Sarma



Sizlerle yine et ve sebzenin birleştiği leziz bir tarif paylaşmak istiyorum...Kıymalı lahana sarma benim en sevdiğim yemeklerden biridir...Eeee gülü seven dikenine katlanır derler...Sararken insan bir hayli zorlanıyor ama yaptığına değiyor...Sizlerde umarım dener ve afiyetle yersiniz...:))
 
Malzemeler
 
Orta boy bir lahana
1/2 kg kıyma (orta yağlı)
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı(üzeri için)
1 su bardağı pirinç
1 ortaboy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı nane
1 fiske tarhun
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
 
Yapılışı
 
Lahana yapraklarını kaynar suya atarak haşlayalım. (yumuşayınca hemen çıkarmalıyız).Bir kasenin içine ince ince doğradığımız soğanları koyalım.Kıymayı, yıkadığımız pirinci, sıvı yağı, domates ve biber salçasını, baharatları, maydanoz ve dereotunu ekleyelim.Sonra 1 bardak suyu da bu karışıma ekleyip bir güzel yoğuralım.Haşlamış olduğumuz lahanaları bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayıralım.Tencerenin en altını lahanaların kalın yapraklarıyla döşeyelim(dibinin pişerken yapışmaması için bunu yapmalıyız).Lahana yapraklarını bölerek, içlerine kıymalı içi yerleştirip sigara böreği gibi saralım.Sarma işlemi bitince tencerenin üzerinden tuzlukla bir miktar tuz serpelim(lahanaların da tuzlanması için).Tereyağını da üzerine ekleyelim.Son olarak üzerine bir tane porselen tabak koyalım.Bir buçuk su bardağı sıcak suyu da ekleyip kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirelim.Pirinçler pişmişse yemekte pişmiş demektir.Afiyet olsunnn:)
 
 
 
 
 
 
 

18 Mart 2013 Pazartesi

Çilekli İrmikli Puding



Sanırım bizim eve bahar geldi...:).Geçen gün pazara gittiğimde dayanamadım ve çilek aldım...Çilek almışken de hafif bir tatlı yapayım dedim. Sütlü tatlıları sevenler için hem lezzetli hem de çok pratik bir tarif...Afiyet olsunnn.)
 
Malzemeler
 
10 çorba kaşığı irmik
6 çorba kaşığı şeker (istenirse daha fazla da olabilir)
1 litre süt
10 adet çilek-4 tane de süslemek için
1 çorba kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
 
 
Yapılışı
 
Sütün içerisine irmik ve şekeri koyalım.Karıştıralım ve ocağa alalım.Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.Katılaşıp, göz göz olunca yağı ekleyip karıştıralım.Sonra küp küp doğradığımız çilekleri de içine atıp, bir iki dakika kadar pişirelim.Sürekli karıştırmayı unutmayın.Yoksa dibi tutar ya da topak topak olur.Son olarak vanilya ekleyip şöyle bir karıştırıp altını söndürelim.Kalıbımızın içine su doldurup boşaltalım(kalıbın içinin her yeri ıslanmalı).Pudingimizi kalıba boşaltalım. Buzdolabında soğumaya bırakalım.Soğuyunca tabağa alalım.Afiyet olsunnn:)
 
 
 

15 Mart 2013 Cuma

Kıymalı Havuçlu Ispanak



Temel Reis ve Safinaz'la büyüyen bir çocuk olarak ıspanağı sevmemek mümkün mü?:))Nehir'de bugün bu ıspanaktan nasibini aldı...Nedense çocuklar sebzeyi hiç sevmiyor ama ben azda olsa yedirmeye çalışıyorum...Gelelim ıspanağımıza:)).Pişirirken hiç su koymadım...
 
 
Malzemeler
 
2 bağ ıspanak
1 baş soğan
200 gr kıyma
4 yemek kaşığı sıvıyağ
4 büyük havuç
3 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber (isteğe göre fazla olabilir)
 
Yapılışı
 
Soğanı yemeklik doğrayalım.Sıvıyağda kavuralım.Havuçları kazıyalım.Halka biçiminde kesip soğanların üzerine ekleyip kavurmaya devam edelim.Sonra kıymayı ekleyelim ve kavuralım.Daha sonra iyice yıkamış olduğumuz ve marul gibi doğradığımız ıspanakları( suyunu sıkmayın sulu sulu doğrayın) tencerenin içine ekleyip, kapağını kapatalım (kapağın kapalı olması çok önemli çünkü kendi suyunda pişecek).Bu arada ara ara karıştıralım.Ocakta kısık ateşte olmalı.Ispanaklar kendini bırakınca ve havuçlar pişmeye yakınken pirincimizi yıkayıp ekleyelim ve karıştıralım.Pirinçler ve havuçlar pişmişse zaten ıspanakta pişmiştir.Ocağın altını söndürelim.Afiyet olsunnn:)
 
 
 

Dereotlu Kimyonlu Havuç




Bugün sizlerle İzmir yöresine ait Dereotlu Kimyonlu Havuç tarifini paylaşmak istiyorum...Görüntüye ne kadar yansıdı bilemiyorum ama  gerçekten çok iştah açıcı bir tarif oldu...Sarımsak her zaman ki gibi sihirli dokunuşunu yine yaptı:)Aslına bakarsanız bu havuçlu tarifi diğerlerinden farklı kılan içine konulan karabiber ve kimyon...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet Olsunnn:)
 
Malzemeler
 
5-6 adet büyük havuç
1 baş soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Yarım su bardağı ceviz
3-4 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 çay kaşığı kimyon (isteyen daha bol koyabilir)
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
 
Yapılışı
 
Soğan ve havuçlar rendelenir(havuçları rendelemeden önce kazımalıyız).Zeytinyağında tuzu da eklenerek bir güzel kavrulur (havuçlar yumuşayıncaya kadar).Ocağın altı söndürülür.Havanda ilk önce cevizler dövülür sonra da sarımsaklar.Sonra ceviz ve sarımsak da karışma eklenir. Daha sonra dereotu ince ince kıyılıp katılır.Yine kimyon ve karabiber eklenir.Son olarak süzme yoğurt da eklenip iyice karıştırılır.Klan cevizlerle süslenerek servis edilir.Afiyet olsunn:)
 
 



10 Mart 2013 Pazar

Kıymalı Terbiyeli Kereviz




Hayatımın bir döneminde fazla kilolarımdan kurtulmak amacıyla bir diyetisyenle görüşmeye başladım. Bu görüşmelerim sonunda benim için en kalıcı nokta şu oldu. Sebze ve etin bir arada kullanıldığı yemeklerin en ideal yemekler olduğu.Kıymalı Terbiyeli Kereviz yemeği de işte bu sağlıklı yemeklerden biri.Kereviz sevmeyenler içinde ideal bir yemek:)).Çünkü kereviz tadı ve kokusu o kadar yoğun değil...Yok denecek kadar az...Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...Afiyet olsunnn:)

Malzemeler

1 kg kereviz
200 gr kıyma
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz (saplarından ayrılmış )
Yarım demet dereotu (saplarından ayrılmış )
3 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet limon
1 adet yumurta (sarısı)
 
Yapılışı
 
Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavuralım.İyice kavrulunca kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edelim.Bir fincan ılık su içerisinde 1 çorba kaşığı domates salçasını karıştırıp, eritelim ve kıymaların üzerine dökelim.Tuz, karabiber, maydanoz ve dereotunu da ekleyip, kısık ateşte, 5 dakika kadar ağzını kapatıp pişmeye bırakalım.Daha önceden soyup küp küp doğradığımız kerevizleri de (limonlu suyun içinde bekletelim kerevizleri, kararmaması için) tencereye ekleyip 1 bardak sıcak su döküp orta ateşte 30 dakika kadar pişirelim. Ben kerevizleri içine attığımda yemeğin içine de biraz limon döktüm.Kerevizlerin piştiğinden emin olunca kalan yarım limonun suyunu yumurtanın sarısıyla çırpalım.Daha sonra yemeğin suyundan  bir kaşık alıp terbiyeyi çırpmaya devam edelim.Bu işlemi terbiyenin ısısı tenceredeki yemeğin ısısına yaklaşıncaya kadar yapalım.Sonra tencereye ekleyip karıştıralım.Ağzını kapatıp 2-3 dakika daha pişmesine izin verelim...
 
 

9 Mart 2013 Cumartesi

Pazar Rüyası



Herhalde pazarları bizim ailemizde olduğu gibi herkes için  tüm ailenin kahvaltıda toplandığı bir gündür.Haftanın telaşı içerisinde hızlıca yapılan kahvaltılara inat (ki ben haftaiçi hiç kahvaltı etmem:)) pek bir uzun sürer pazar kavaltıları...Bu yüzden bu omlete pazarın rüyası adını verdim...Güzel kokusuyla herkesi yataklarından fırlatacak bir tarif:).Afiyet olsunnn:)
 
 
 Malzemeler
 
2 adet kırmızı biber
3 adet köy biberi
4-5 tane cherry domates ( ya da 1 adet domates)
2 yumurta
Evde bulunan herhangi bir peynir-1 kibrit kutusundan biraz fazla( ben kaşar peyniri koydum))
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
1 fiske yenibahar(parmağınızın ucuyla)
1 fiske kişniş
1 fiske tarçın
 
 
Yapılışı
 
Biberleri jülyen doğruyoruz.Zeytinyağında diriliği gidinceye kadar kavuruyoruz.Domatesi de küp küp doğra ve ilave et.Bir iki dakika da domateslerle birlikte biberleri karıştıyoruz.Yumurtaları bir kase içine kırıp içine maydanoz ve dereotunu ince bir şekilde doğruyoruz.Sonra baharatları, tuzu ve peyniri de yumurta karışımın içine ilave ediyoruz.(peyniri minik parçalar halinde yumurtanın içine atabilirsiniz).Daha sonra bu karışımı çırpıyoruz ve biberlerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde döküyoruz.Kesinlikle karıştırmıyoruz.Kapağı kapatıp pişiriyoruz.Yumurtalar piştiğinde omletimizde hazır olmuştur...Afiyet olsunnn:)


8 Mart 2013 Cuma

Nar Ekşili Barbunya



Ne zamandır derin dondurucuda beklemekte olan barbunyalar bugün itibariyle Nar Ekşili Barbunya yemeğine dönüştürüldü:). Nursel'le mutfağım programında izlediğim bu tarifi bugün denemek nasip oldu...Aslına bakarsanız barbunyayı ilk defa böyle pişiriyorum ve sanırım bundan sonrada böyle pişireceğim.).Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.Şimdiden afiyet şeker olsunnnn:).


Malzemeler

1/2  kg barbunya (ben derin dondurucuya koyduğun taze barbunyadan yaptım)
4 diş sarımsak
2 adet havuç
Yarım çay kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
2 adet kesme şeker ya da 1 tatlı kaşığı şeker
2-3 kaşık nar ekşisi (daha fazla da olabilir-ben sevdiğim için yarım çay bardağı kadar koydum)
Maydanoz

Yapılışı
 
Havuç ve barbunyaları haşlayalım.Haşlandıktan sonra havuçları küp küp doğrayalım.Zeytinyağında havuçları kavuralım.Sonra  sarımsakları da içine küçük küçük doğrayıp kavurmaya devam edelim.Barbunyalarıda ekleyelim.Daha sonra salçayı ekleyip, karıştıralım ve kavurmaya devam edelim.Son olarak tuz, karabiber ve kimyonda ekleyip, şöyle bir çevirip altını söndürelim.Nar ekşisi ve maydanozu ekleyip, karıştıralım.Afiyet olsunn:).


7 Mart 2013 Perşembe

Fırında Ürgüp Köfte












Köfteyi çok seven biri olarak evde pek fazla köfte yapmadığımı fark ettim...Biraz düşününce de bunun nedeninin bizim evde bayat ekmek bulunmaması olduğunu keşfettim:)).Artık evde bol bol köfte yiyebiliriz çünkü bir hafta kadar önce içine bayat ekmek konulmayan sevgili:)ürgüp köfteyle tanıştım ve nihayet bugün denemeye karar verdim.Gerçekten çok lezzetli oldu...Umarım sizlerde dener ve afiyetle yersiniz...Köftelerimiz hamurdan yapmış  olduğum sepet ve kelebekle de görsel anlamda da doyurucu oldu...
 
Malzemeler
 
1/2 kg köftelik dana kıyma
2 adet patates
1 baş soğan
1 yumurta
5-6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
Maydanoz
 
 
Hamur: Un ve sudan bir hamur yoğuruyoruz.Daha sonra küçük bir kek kalıbının içini yağlayıp hamurdan küçük parçalar alıp, ince çubuklar yapıp kek kalıbının içine yerleştiriyoruz.Son olarak 180 derece sertleşinceye kadar pişiriyoruz(bunu köftelerinizi şekillendirirken yapabilir, ardından köftelerinizi fırına atabilirsiniz) 
 
Yapılışı
 
Patates ve soğanları bir kabın içine rendeleyelim.Sulu kalmaması için elimizle sıkarak patates ve soğan karışımını bir başka kaseye alalım.Rendenin ince kısmıyla sarımsaklarıda rendeleyelim.Sonra kıyma, sıvı yağ, yumurta, pul biber, karabiber, tuz ve ince ince kıyılmış maydanozları da ekleyip bir güzel yoğuralım.Bir kasenin içerisine bir miktar yağ koyalım.Uzun ve ince köfteler yaparak kasenin içinde arkasını ve önünü yağlayıp, yağlı kağıt koymuş olduğumuz fırın tepsisine dizelim.180 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.Maydanozla süsleyerek servis yapabilirsiniz.Afiyet olsunnnn:))

2 Mart 2013 Cumartesi

Pekmezli Bademli Kuru Erikli Kek



Bugün sizlerle Pekmezli Bademli Kuru Erikli Kek tarifini paylaşmak istiyorum. Malzemelere baktığınızda göreceksiniz ki bu kekte şeker yok...Şeker yerine pekmez kullanıyoruz.Bu da çok tatlı olmayan hafif bir kek elde etmemizi sağlıyor.Kuru eriklerse keke ekşimsi bir tat veriyor...Tarif içerisindeki süte gelince keki yumuşacık yaptı:))).Bu da tam Nehirin ağzına layık demek:)).Neden bilmiyorum bu keki çok sevdi...
 
 
Malzemeler
 
2 adet yumurta
1 bardak pekmez
10 adet kuru erik
1 bardak süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 bardak çiğ badem (akşamdan ıslatılıp kabukları soyulmuş ve blendırdan geçirilmiş)
2 su bardağı un (daha fazla gerekirse eklenecek)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
 
 
Yapılışı
 
Yumurtaları bir kabın içine alalım.Blendırla  yaklaşık 5 dakika karıştıralım(köpükleninceye kadar).Pekmezi ekleyelim.Biraz daha karıştıralım.Sütü ve yağıda ekleyip karıştırmaya devam edelim.Toz haline getirdiğimiz bademleride ekleyelim.Daha sonra unu ve unun üzerine kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.Kuru erikleride unun üzerine çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım.Son olarak hepsini karıştıralım.Un az gelirse boza kıvamına gelinceye kadar un ekleyelim.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirelim( ara ara keke kürdan sokarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.Afiyet olsun:))